May 31, 2024
Malay

Visa Vietnam Dalam Talian Untuk Pelancong China: Semua Yang Anda Perlu Tahu

Mengapa Pelancong China Perlu Pertimbangkan Melawat Vietnam?

Vietnam menawarkan pengalaman perjalanan yang unik dan pelbagai yang pasti memikat hati pelancong China. Berikut ialah beberapa sebab menarik mengapa Vietnam harus berada di bahagian atas senarai baldi perjalanan mereka:

 • Selamat dan Mesra: Vietnam diiktiraf secara meluas sebagai negara yang selamat dan mesra untuk pelancong. Pelancong China boleh menerokai bandar yang meriah, bersiar-siar di bandar purba, dan berinteraksi dengan penduduk tempatan yang mesra dengan ketenangan fikiran.
 • Makanan Sedap: Masakan Vietnam terkenal dengan pelbagai rasa dan bahan-bahan segar. Daripada pho dan banh mi yang terkenal kepada makanan laut yang lazat dan makanan jalanan yang lazat, pelancong China berada dalam pengembaraan kulinari yang tiada tandingannya.
 • Mampu Milik: Vietnam menawarkan nilai terbaik untuk wang. Pelancong China boleh menikmati penginapan berkualiti tinggi, hidangan lazat, dan pengalaman yang tidak dapat dilupakan tanpa perlu berbelanja. Meneroka Vietnam membolehkan mereka memanfaatkan sepenuhnya bajet perjalanan mereka.
 • Cuaca Cantik dan Cantik: Vietnam menawarkan keindahan semula jadi yang menakjubkan, dari perairan zamrud Teluk Halong ke teres padi yang indah di Sapa. Selain itu, cuaca negara yang menggalakkan sepanjang tahun menjadikannya destinasi ideal untuk pelancong China yang ingin melarikan diri dari musim sejuk yang teruk atau musim panas yang terik.
 • Bersemangat: Vietnam ialah negara yang penuh dengan tenaga dan semangat. Daripada pasar yang sibuk dan perayaan yang meriah kepada persembahan tradisional dan tarikan moden, pelancong China akan mendapati diri mereka tenggelam dalam permaidani budaya yang meriah yang unik untuk Vietnam.

Adakah Pelancong China Memerlukan Visa Masuk untuk Masuk ke Vietnam?

Ya, pelancong China dikehendaki mendapatkan visa sebelum berlepas ke Vietnam. Untuk memastikan pengalaman perjalanan yang lancar dan bebas kerumitan, adalah penting bagi pelancong China untuk memohon untuk visa lebih awal. Ini akan menyelamatkan mereka daripada sebarang komplikasi saat akhir dan membolehkan mereka menikmati sepenuhnya perjalanan mereka ke Vietnam.

Tinggal Jauh dari Kedutaan/Konsulat Vietnam, Bolehkah Pelancong China Memohon Visa Vietnam Dalam Talian?

Tinggal jauh dari kedutaan atau konsulat Vietnam boleh menjadi halangan yang menakutkan bagi pelancong China yang ingin mendapatkan visa. Walau bagaimanapun, dengan pengenalan visa Vietnam dalam talian, kebimbangan ini menjadi sesuatu yang telah berlalu. Pelancong China kini mempunyai pilihan untuk memohon visa mereka dari keselesaan rumah atau pejabat mereka sendiri, mengelakkan keperluan untuk melawat kedutaan atau konsulat secara fizikal.

Visa Vietnam dalam talian, juga dikenali sebagai e-Visa Vietnam, ialah cara yang mudah dan cekap untuk pelancong China mendapatkan dokumen perjalanan mereka. Sama ada mereka menetap di Beijing, Shanghai, Guangzhou atau mana-mana bandar lain di China, proses permohonan dalam talian menghapuskan keperluan untuk lawatan ke pejabat konsular yang memakan masa, membolehkan pelancong China menumpukan pada perancangan perjalanan menarik mereka ke Vietnam.

Apakah Faedah Visa Dalam Talian Vietnam untuk Pelancong China?

Terdapat beberapa faedah untuk pelancong China yang memilih untuk memohon visa Vietnam dalam talian:

 • Penjimatan Masa: Memohon untuk visa Vietnam dalam talian menjimatkan masa berharga pelancong China. Daripada menunggu beratur panjang di kedutaan atau konsulat, mereka boleh menyelesaikan proses permohonan dalam masa beberapa minit dari keselesaan rumah mereka sendiri. Sistem dalam talian memastikan pemprosesan pantas, membolehkan pelancong China menerima surat kelulusan visa mereka dengan segera.
 • Kemudahan: Vietnam e-Visa ialah dokumen digital yang menghapuskan keperluan untuk kertas kerja fizikal. Pelancong China hanya boleh menghantar permohonan mereka dalam talian dan menerima surat kelulusan mereka melalui e-mel. Format digital ini memudahkan pengembara membawa dan mengemukakan visa mereka apabila memasuki Vietnam.
 • Kebolehcapaian Luas: Vietnam e-Visa tersedia untuk pemegang pasport semua negara dan wilayah, termasuk China. Ini bermakna bahawa pelancong China boleh memanfaatkan sistem permohonan visa dalam talian, tanpa mengira kewarganegaraan mereka. Kebolehcapaian visa Vietnam dalam talian memastikan bahawa pelancong China mempunyai peluang yang sama untuk meneroka keajaiban Vietnam.
 • Fleksibiliti: Vietnam e-Visa menawarkan fleksibiliti kepada pelancong China, membolehkan mereka memilih antara satu atau beberapa penyertaan. Ini bermakna mereka boleh meneroka kepelbagaian wilayah Vietnam secara bebas tanpa sebarang sekatan. Sama ada mereka ingin menyelami bandar yang meriah, berehat di pantai yang bersih atau merentasi pergunungan yang subur, pilihan berbilang kemasukan memberikan fleksibiliti untuk mengalami semuanya.

Berapakah kos rasmi bagi pelancong China untuk mendapatkan visa ke Vietnam?

Setakat kemas kini terkini daripada laman web kerajaan, yuran rasmi visa Vietnam untuk pelancong China adalah seperti berikut:

 • Visa kemasukan tunggal, sah sehingga 30 hari: US$25
 • Visa berbilang kemasukan, sah sehingga 30 hari: AS$50
 • Visa kemasukan tunggal, sah sehingga 90 hari: US$25
 • Visa berbilang kemasukan, sah sehingga 90 hari: US$50

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa yuran ini tertakluk kepada perubahan, jadi anda dinasihatkan untuk mengesahkan kadar semasa sebelum menyerahkan permohonan anda. Selain itu, yuran ini tidak akan dikembalikan dalam apa jua keadaan, seperti yang dinyatakan oleh tapak web kerajaan.

Memahami Visa Sekali Masuk & Berbilang Masuk untuk Pelancong China

Sekarang, mari kita mendalami perbezaan antara visa kemasukan tunggal dan berbilang kemasukan untuk pelancong China.

Visa masuk sekali membolehkan anda memasuki Vietnam sekali dan tinggal untuk tempoh yang ditetapkan, sama ada 30 hari atau 90 hari, bergantung pada jenis visa. Sebaik sahaja anda meninggalkan negara itu, visa menjadi tidak sah dan jika anda bercadang untuk memasuki semula Vietnam, anda perlu memohon visa baharu.

Sebaliknya, visa masuk berbilang memberi anda kelonggaran untuk masuk dan keluar Vietnam beberapa kali dalam tempoh yang ditetapkan. Ini terutamanya berguna untuk pengembara yang mungkin mempunyai rancangan untuk menerokai negara jiran atau ingin kembali ke Vietnam selepas perjalanan singkat ke destinasi lain.

Adalah penting untuk mempertimbangkan pelan perjalanan anda dengan teliti sebelum memutuskan jenis visa yang paling sesuai untuk perjalanan anda ke Vietnam.

Polisi Bayaran Balik Visa Vietnam untuk Pelancong China

Malangnya, yuran permohonan visa Vietnam tidak akan dikembalikan, walaupun permohonan visa anda ditolak. Ini bermakna jika atas apa-apa sebab permohonan anda ditolak, anda tidak akan dapat menerima bayaran balik untuk yuran yang telah dibayar.

Untuk mengelakkan sebarang isu atau komplikasi yang berpotensi, anda dinasihatkan untuk memastikan anda memenuhi semua keperluan yang diperlukan dan memberikan maklumat yang tepat semasa menyerahkan permohonan visa anda. Jika anda mempunyai sebarang keraguan atau kebimbangan, anda boleh mempertimbangkan untuk mendapatkan bantuan daripada agensi visa yang bereputasi untuk membimbing anda melalui proses tersebut.

Tapak Web Kerajaan berbanding Agensi Bereputasi: Apa yang Perlu Dipilih untuk Pelancong China Mendapatkan Kemasukan ke Vietnam?

Pelancong China mempunyai dua pilihan untuk mendapatkan visa: memohon melalui laman web kerajaan atau mendapatkan bantuan daripada agensi yang bereputasi. Kami akan membandingkan dua pilihan untuk membantu anda membuat keputusan termaklum.

Laman Web Kerajaan: Lakukan Sendiri sebagai Pelancong Cina

Laman web kerajaan menyediakan platform yang mudah untuk pelancong China memohon visa dengan bayaran yang lebih rendah. Pilihan ini sesuai untuk mereka yang lebih suka pendekatan DIY dan yakin dalam menavigasi proses permohonan visa secara bebas. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa tapak web kerajaan tidak menawarkan sebarang sokongan atau bantuan sepanjang proses permohonan.

Dengan memilih tapak web kerajaan, anda akan mempunyai kawalan sepenuhnya ke atas permohonan visa anda. Anda boleh mengisi borang yang diperlukan, memuat naik dokumen yang diperlukan, dan membayar yuran secara terus. Pilihan ini mungkin menarik minat mereka yang selesa dengan transaksi dalam talian dan mempunyai pemahaman yang baik tentang keperluan visa.

Agensi Ternama: Bantuan Pakar dan Faedah Tambahan untuk Pelancong China

Sebaliknya, agensi bereputasi pakar dalam mengendalikan permohonan visa bagi pihak pelancong China. Mereka mengenakan bayaran yang lebih tinggi tetapi memberikan sokongan dan bimbingan berharga sepanjang proses. Dengan pengalaman bertahun-tahun dalam menangani permohonan visa, agensi ini mengetahui selok-belok sistem dan boleh meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan visa anda diluluskan.

Salah satu kelebihan penting menggunakan agensi yang bereputasi ialah ketenangan fikiran yang ditawarkannya. Anda boleh bergantung pada kepakaran mereka untuk memastikan aplikasi anda bebas ralat dan memenuhi semua kriteria yang diperlukan. Mereka akan mengendalikan dokumentasi, penyerahan dan tindakan susulan bagi pihak anda, menjimatkan masa dan usaha anda.

Selain itu, agensi bereputasi mempunyai pasukan sokongan pelanggan yang cepat dan responsif yang boleh membantu anda dengan sebarang pertanyaan atau kebimbangan yang mungkin anda ada semasa proses permohonan. Sokongan diperibadikan ini boleh menjadi tidak ternilai, terutamanya untuk pelawat kali pertama ke Vietnam.

Selain itu, jika anda memerlukan permohonan visa yang dipercepatkan, agensi yang bereputasi mempunyai keupayaan untuk menjejaki proses dengan pantas. Perkhidmatan ini amat berguna untuk mereka yang mempunyai keperluan mendesak untuk melancong ke Vietnam dan tidak mampu menanggung sebarang kelewatan.

Tambahan pula, agensi bereputasi menawarkan perkhidmatan tambahan untuk meningkatkan pengalaman perjalanan anda. Mereka boleh membantu anda dengan jemputan lapangan terbang dan pemindahan ke hotel anda, menjadikan ketibaan anda di Vietnam lancar dan tanpa kerumitan. Mereka juga menyediakan perkhidmatan untuk mempercepatkan pelepasan imigresen, memastikan anda tidak perlu beratur panjang di kaunter imigresen.

Membuat Pilihan Yang Tepat Untuk Visa Anda ke Vietnam sebagai Pelancong Cina

Memilih antara laman web kerajaan dan agensi bereputasi bergantung pada pilihan dan keperluan anda sebagai pelancong China. Jika anda yakin dalam mengendalikan sendiri proses permohonan visa dan ingin menjimatkan kos, laman web kerajaan mungkin merupakan pilihan yang tepat untuk anda.

Walau bagaimanapun, jika anda menghargai bantuan pakar, ketenangan fikiran dan faedah tambahan seperti perkhidmatan dipercepatkan dan sokongan yang diperibadikan, memilih agensi yang bereputasi adalah sangat disyorkan. Pengalaman dan pengetahuan mereka tentang sistem permohonan visa boleh membuat perbezaan yang ketara dalam memastikan perjalanan yang lancar dan berjaya ke Vietnam.

Sebelum membuat keputusan, teliti keperluan, belanjawan dan tahap keselesaan anda dengan proses permohonan visa. Tidak kira pilihan yang anda pilih, yakinlah bahawa Vietnam mengalu-alukan pelancong China dan menawarkan pengalaman yang tidak dapat dilupakan kepada semua pelawatnya.

Berapa Lama Masa yang Diambil untuk Pelancong China Mendapat Kelulusan Visa?

Masa pemprosesan untuk mendapatkan visa Vietnam untuk pelancong China biasanya 3-5 hari bekerja. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa semasa musim puncak, masa pemprosesan mungkin lebih lama. Adalah dinasihatkan untuk merancang perjalanan anda dengan lebih awal untuk mengelakkan sebarang komplikasi saat akhir.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa Imigresen Vietnam, tempat permohonan visa anda diproses, tidak beroperasi pada hari Sabtu, Ahad, Hari Tradisional Pasukan Keselamatan Awam Rakyat Vietnam (19 Ogos) dan cuti kebangsaan. Ini bermakna jika permohonan visa anda jatuh pada mana-mana hari ini, masa pemprosesan akan dilanjutkan mengikut.

Cuti Kebangsaan di Vietnam: Perkara Yang Pelancong China Perlu Tahu

Apabila merancang perjalanan anda ke Vietnam, adalah penting untuk mengambil perhatian cuti kebangsaan untuk mengelakkan sebarang kesulitan sepanjang penginapan anda. Berikut ialah cuti kebangsaan di Vietnam yang perlu diketahui oleh pelancong China:

 • Hari Tahun Baru (01 Januari): Dirayakan pada hari pertama kalendar Gregorian, cuti ini menandakan permulaan tahun baharu dan merupakan masa untuk perayaan yang meriah.
 • Tet Holiday: Juga dikenali sebagai Tahun Baru Vietnam, Tet Holiday ialah cuti tradisional yang paling penting di Vietnam. Ia biasanya jatuh antara akhir Januari dan pertengahan Februari dan berlangsung selama beberapa hari. Pada masa ini, negara menjadi hidup dengan hiasan yang meriah, bunga api dan perayaan kebudayaan.
 • Hari Peringatan Raja-raja Hung: Diperingati pada hari ke-10 bulan lunar ketiga, cuti ini didedikasikan untuk menghormati Raja-raja Hung, yang dianggap sebagai pengasas negara Vietnam.
 • Hari Penyatuan Semula (30 April): Percutian ini memperingati kejatuhan Saigon dan penyatuan semula Vietnam Utara dan Selatan, menandakan berakhirnya Perang Vietnam.
 • Hari Pekerja (01 Mei): Juga dikenali sebagai Hari Pekerja Antarabangsa, cuti ini disambut di seluruh dunia untuk menghormati sumbangan pekerja.
 • Hari Kebangsaan (02 September): Cuti ini menandakan pengisytiharan kemerdekaan Vietnam daripada Perancis pada tahun 1945 dan merupakan masa untuk perayaan patriotik.

Semasa cuti kebangsaan ini, adalah penting untuk merancang lawatan anda dengan sewajarnya, kerana sesetengah perniagaan dan tarikan pelancong mungkin ditutup atau mempunyai waktu operasi terhad. Anda dinasihatkan untuk berunding dengan agensi terkemuka yang pakar dalam perjalanan Vietnam untuk mendapatkan maklumat dan bantuan terkini.

Mendapatkan Visa Segera ke Vietnam untuk Pelancong China

Kadangkala, keadaan yang tidak dijangka mungkin memerlukan anda mendapatkan visa ke Vietnam dengan segera. Sama ada perjalanan perniagaan saat akhir atau rancangan percutian spontan, terdapat pilihan yang tersedia untuk pelancong China untuk mendapatkan visa mereka dengan cepat. Ini caranya:

 • Hubungi agensi yang boleh dipercayai: Apabila masa adalah penting, menghubungi agensi yang bereputasi adalah pertaruhan terbaik anda. Mereka mempunyai sumber dan sambungan yang diperlukan untuk mempercepatkan proses visa bagi pihak anda. Kepakaran mereka dan pengendalian kes mendesak yang cekap boleh menjimatkan masa anda dan tekanan yang tidak perlu.
 • Sediakan semua dokumen yang diperlukan dengan segera: Untuk mempercepatkan proses permohonan visa, pastikan sediakan semua dokumen yang diperlukan dengan segera. Ini termasuk pasport anda, dokumen sokongan dan sebarang keperluan tambahan khusus untuk jenis visa anda. Penyerahan dokumen tepat pada masanya meningkatkan peluang mendapatkan visa anda secara segera.
 • Beri perhatian kepada garis panduan agensi: Ikuti garis panduan yang disediakan oleh agensi dengan teliti. Mereka akan memberitahu anda tentang keperluan dan prosedur khusus untuk mendapatkan visa segera. Dengan mematuhi arahan mereka, anda boleh memastikan proses yang lancar dan dipercepatkan.

Apakah Pelancong China Perlu Bersedia untuk Memohon Visa Vietnam Dalam Talian?

Sebelum memulakan perjalanan anda ke Vietnam, terdapat beberapa dokumen dan maklumat penting yang perlu disediakan oleh pelancong China untuk permohonan e-visa Vietnam mereka:

 • Pasport Sah: Pastikan pasport Cina anda mempunyai tempoh sah sekurang-kurangnya enam bulan dari tarikh anda ingin masuk ke Vietnam. Selain itu, pastikan anda mempunyai sekurang-kurangnya dua muka surat kosong untuk setem visa.
 • Maklumat Peribadi: Berikan butiran peribadi yang tepat seperti nama penuh, jantina, tarikh lahir, tempat lahir, nombor pasport dan kewarganegaraan anda. Adalah penting untuk menyemak semula maklumat ini untuk mengelakkan sebarang percanggahan.
 • Alamat E-mel yang Sah: Gunakan alamat e-mel yang sah yang anda boleh akses, kerana ia akan digunakan untuk pengesahan dan pemberitahuan mengenai status visa anda. Pastikan anda memberikan alamat e-mel yang anda selalu semak untuk sentiasa dikemas kini tentang perkembangan permohonan visa anda.
 • Kad Kredit/Debit yang Sah: Sediakan kad kredit atau debit yang sah untuk melengkapkan pembayaran bagi e-visa Vietnam anda. Jenis kad yang diterima termasuk Visa, Mastercard, JCB, Diners Club, American Express dan Union Pay.
 • Alamat Sementara di Vietnam: Berikan alamat hotel atau penginapan yang anda rancang di Vietnam. Maklumat ini penting untuk proses permohonan visa.
 • Tujuan Lawatan: Nyatakan dengan jelas tujuan lawatan anda, sama ada untuk pelancongan, kerja, perniagaan, pengajian atau sebarang sebab lain. Ambil perhatian bahawa tujuan selain pelancongan mungkin memerlukan dokumen tambahan untuk pengesahan.
 • Tarikh Kemasukan dan Keluar yang Dirancang: Tentukan tarikh yang anda ingin masuk dan keluar dari Vietnam. Pastikan tarikh ini sejajar dengan jadual perjalanan anda.
 • Titik Masuk dan Keluar yang Dimaksudkan/Lapangan Terbang: Nyatakan titik masuk dan keluar atau lapangan terbang di Vietnam yang anda merancang untuk masuk dan keluar dari negara ini. Pastikan titik ini sejajar dengan rancangan perjalanan anda.
 • Pekerjaan Semasa: Berikan butiran pekerjaan semasa anda, termasuk nama syarikat, alamat dan nombor telefon anda. Maklumat ini diperlukan untuk proses permohonan visa.

Apakah Pelancong China Perlu Muat Naik untuk Permohonan Dalam Talian Visa Vietnam?

Untuk berjaya memohon visa Vietnam dalam talian, pelancong China dikehendaki memuat naik dua dokumen penting:

1. Salinan Imbasan Halaman Data Pasport:

Pelancong China perlu menyediakan salinan imbasan halaman data pasport mereka. Dokumen ini penting kerana ia membantu mengesahkan maklumat yang diberikan dalam borang permohonan visa. Untuk memastikan proses permohonan yang lancar, pelancong China mesti memastikan bahawa salinan yang diimbas boleh dibaca, jelas dan merangkumi keseluruhan halaman. Ia juga harus memaparkan foto pemegang pasport, butiran peribadi dan talian ICAO.

Keperluan untuk Salinan Imbasan Halaman Data Pasport:

Untuk memenuhi keperluan untuk salinan imbasan halaman data pasport, pelancong China mesti memastikan butiran berikut kelihatan dengan jelas:

 • Butiran Peribadi: Salinan yang diimbas hendaklah memaparkan dengan jelas nama penuh pemegang pasport, tarikh lahir, kewarganegaraan, nombor pasport serta tarikh pengeluaran dan tarikh luput pasport.
 • Foto: Foto pemegang pasport hendaklah tajam dan boleh dibezakan dengan jelas. Ia mesti mewakili penampilan pemohon dengan tepat.
 • Barisan ICAO: Salinan yang diimbas hendaklah termasuk baris ICAO, iaitu kod yang boleh dibaca mesin yang terletak di bahagian bawah halaman data pasport. Talian ini mengandungi maklumat penting dan memudahkan proses pengesahan.

2. Foto Potret Terbaru:

Pelancong China juga mesti memuat naik gambar potret terbaru atau gambar berukuran pasport (4x6cm). Foto ini berfungsi sebagai cara untuk mengesahkan identiti pemohon, memastikan bahawa foto itu sepadan dengan orang dalam pasport.

Keperluan Foto Potret untuk Pelancong Cina:

Pelancong China harus mematuhi syarat berikut untuk foto potret:

 • Muka Lurus: Pemohon hendaklah menghadap kamera secara langsung, dengan kepala dan bahu mereka kelihatan. Muka hendaklah ditengah dan tidak dicondongkan.
 • Tiada Cermin Mata: Cermin mata tidak boleh dipakai dalam foto. Mata dan kening harus kelihatan jelas.
 • Penampilan Semasa: Foto hendaklah mewakili penampilan semasa pemohon dengan tepat. Ia tidak seharusnya diedit dengan banyak atau diubah dengan ketara.

Bagaimana untuk Memohon Visa Vietnam Dalam Talian untuk Pelancong China?

Sekarang setelah anda mengetahui keperluan yang diperlukan, mari kita selami proses langkah demi langkah untuk memohon e-visa Vietnam dalam talian:

 • Lawati Laman Web Rasmi: Akses laman web rasmi untuk permohonan e-visa Vietnam. Pastikan anda berada di tapak web kerajaan yang sah untuk mengelakkan sebarang penipuan atau permohonan penipuan.
 • Lengkapkan Borang Permohonan: Isikan borang permohonan dengan maklumat yang tepat dan terkini. Berikan butiran peribadi yang diperlukan, tujuan lawatan, tarikh masuk dan keluar yang dirancang, pintu masuk dan keluar yang dimaksudkan, dan butiran pekerjaan semasa anda.
 • Muat naik Dokumen Sokongan: Bergantung pada tujuan lawatan anda, anda mungkin perlu memuat naik dokumen tambahan untuk menyokong permohonan visa anda. Sebagai contoh, jika anda melancong untuk perniagaan, anda mungkin perlu memberikan surat jemputan daripada rakan perniagaan Vietnam anda.
 • Buat Pembayaran: Teruskan membuat pembayaran untuk e-visa Vietnam anda menggunakan kad kredit atau debit yang sah. Proses pembayaran adalah selamat dan disulitkan untuk memastikan keselamatan maklumat kewangan anda.
 • Pengesahan dan Pemberitahuan: Selepas penyerahan permohonan dan pembayaran anda berjaya, anda akan menerima e-mel pengesahan. Pastikan e-mel ini selamat kerana ia mengandungi nombor rujukan aplikasi anda dan maklumat penting lain. Anda juga akan menerima pemberitahuan mengenai kemajuan permohonan visa anda melalui e-mel.
 • Terima e-visa Vietnam: Setelah visa anda diluluskan, anda akan menerima e-mel dengan e-visa anda dilampirkan sebagai dokumen PDF. Cetak salinan e-visa anda dan bawa bersama anda semasa perjalanan anda ke Vietnam.
 • Masuk Vietnam: Apabila tiba di Vietnam, tunjukkan pasport anda yang sah dan e-visa yang dicetak kepada pegawai imigresen. Pegawai akan mengesahkan dokumen anda dan membenarkan anda masuk ke negara ini.

Bagaimana untuk Semak Status E-Visa Vietnam untuk Pelancong China?

Selepas mengemukakan permohonan visa Vietnam dalam talian, pelancong China boleh menyemak status e-visa mereka menggunakan langkah berikut:

 • Lawati Laman Web Rasmi: Pergi ke laman web rasmi Jabatan Imigresen Vietnam atau portal e-visa yang ditetapkan.
 • Masukkan Butiran Permohonan: Masukkan maklumat yang diperlukan, seperti kod permohonan atau nombor rujukan, nombor pasport dan tarikh lahir.
 • Proses Pengesahan: Sistem akan mengesahkan maklumat yang diberikan dan memaparkan status permohonan e-visa. Pelancong China boleh menyemak sama ada visa mereka telah diluluskan atau masih dalam semakan.

Meningkatkan Kadar Kejayaan Permohonan Visa untuk Pelancong China

Apabila memohon visa Vietnam dalam talian, adalah penting bagi pelancong China untuk memahami bahawa tidak semua permohonan diluluskan. Pegawai kerajaan mempunyai peraturan dan kriteria tersendiri untuk menilai setiap permohonan. Walau bagaimanapun, terdapat langkah yang boleh anda ambil untuk meningkatkan peluang kelulusan anda. Berikut ialah senarai perkara yang perlu dilakukan:

 • Berikan maklumat yang tepat dan lengkap: Pastikan anda mengisi borang permohonan visa dengan betul, memberikan maklumat yang tepat dan terkini. Sebarang percanggahan atau maklumat yang hilang boleh menyebabkan penolakan.
 • Serahkan semua dokumen yang diperlukan: Semak senarai semak dokumen dengan teliti dan pastikan anda mempunyai semua dokumen yang diperlukan sedia untuk dimuat naik. Ini termasuk pasport anda, gambar berukuran pasport dan sebarang dokumen sokongan tambahan yang diperlukan untuk jenis visa khusus anda.
 • Semak semula permohonan anda: Sebelum menyerahkan permohonan anda, luangkan masa untuk menyemak semua butiran. Beri perhatian kepada kesilapan ejaan, tarikh yang salah atau maklumat yang hilang. Sebarang kesilapan boleh mengakibatkan penolakan.
 • Dapatkan bantuan daripada agensi yang boleh dipercayai: Jika anda ingin mengelakkan kemungkinan kekecewaan atau ketidakpastian, pertimbangkan untuk mengupah agensi yang bereputasi. Mereka mempunyai pemahaman yang mendalam tentang peraturan dan peraturan tempatan dan boleh membimbing anda melalui proses permohonan. Dengan kepakaran mereka, anda boleh mengharapkan pengalaman tanpa kerumitan dan kadar kejayaan yang lebih tinggi.

Kelulusan Visa Tanpa Kerumitan untuk Pelancong China

Bagi pelancong China yang lebih suka proses kelulusan visa tanpa kerumitan, mengupah agensi amat disyorkan. Agensi ini menyediakan pelbagai faedah yang memastikan pengalaman yang lancar untuk pelanggan mereka:

 • Borang ringkas dan muat naik dokumen yang mudah: Agensi menawarkan platform dalam talian yang mesra pengguna di mana anda boleh mengisi borang permohonan visa dengan mudah dan memuat naik dokumen yang diperlukan. Ini menghapuskan sebarang kekeliruan atau ketidakpastian semasa proses.
 • Sokongan mesra: Agensi mempunyai pasukan sokongan khusus yang sentiasa bersedia untuk membantu anda. Mereka boleh menjawab pertanyaan anda, memberikan panduan, dan menangani sebarang kebimbangan yang mungkin anda hadapi mengenai permohonan visa anda.
 • 99.9% kadar kejayaan: Agensi mempunyai rekod prestasi terbukti berjaya memproses permohonan visa. Dengan pengetahuan mereka yang mendalam tentang peraturan dan prosedur tempatan, mereka boleh memastikan kadar kelulusan yang tinggi untuk pelancong China.

Selain itu, agensi bereputasi menawarkan kelebihan tambahan perkhidmatan visa dipercepatkan. Dalam kes yang mendesak, mereka boleh mempercepatkan visa anda pada hari yang sama, dalam masa 4 jam, atau bahkan dalam masa 2 jam. Ini memastikan anda boleh mendapatkan visa anda tepat pada masanya, walaupun anda kekurangan masa.

Senarai Semak Pelancong China Selepas Menerima Kelulusan Visa

Sebaik sahaja anda telah menerima kelulusan visa anda untuk Vietnam, adalah penting untuk menyemak semula semua butiran untuk memastikan tiada ralat atau kesilapan. Ini akan membantu anda mengelakkan sebarang komplikasi semasa ketibaan. Berikut ialah senarai semak berguna untuk pelancong China selepas menerima kelulusan visa mereka:

 • Cetak salinan visa anda: Adalah wajib untuk membawa satu salinan bercetak surat kelulusan visa anda bersama anda, kerana anda perlu mengemukakannya semasa tiba di Vietnam.
 • Semak tarikh sah: Pastikan anda mengetahui tarikh sah visa anda. Tinggal lebih masa visa anda boleh mengakibatkan penalti dan kesukaran apabila meninggalkan negara.
 • Sediakan dokumen yang diperlukan: Bersama-sama dengan visa anda, pastikan anda mempunyai semua dokumen perjalanan yang diperlukan, seperti pasport, insurans perjalanan dan bukti penginapan anda.
 • Tukar mata wang: Jika anda belum melakukan begitu sudah, pertimbangkan untuk menukar beberapa yuan China dengan dong Vietnam sebelum perjalanan anda. Ini akan memudahkan anda menavigasi transaksi setempat.
 • Selidik adat dan tradisi tempatan: Biasakan diri dengan adat dan tradisi tempatan Vietnam untuk memastikan pengalaman yang dihormati dan menyeronokkan semasa lawatan anda.

Dengan mengikuti senarai semak ini, anda boleh memastikan pengalaman yang lancar dan tanpa kerumitan semasa menerokai negara Vietnam yang indah.

Soalan Teratas untuk Pelancong China yang Memohon e-Visa Vietnam melalui Laman Web Kerajaan

Memohon e-visa Vietnam boleh menjadi satu proses yang menarik untuk pelancong China yang merancang untuk melawat negara yang indah ini. Walau bagaimanapun, kadangkala timbul keperluan untuk membuat perubahan atau pindaan pada permohonan e-visa. Dalam kes sedemikian, mungkin sukar untuk mencari sokongan yang diperlukan daripada tapak web kerajaan. Untuk membantu pelancong China yang menghadapi situasi ini, kami telah menyusun senarai soalan yang paling kerap ditanya dan memberikan cadangan untuk mencari bantuan.

Soalan 1: Penerbangan saya akan berlepas tidak lama lagi, tetapi status e-visa Vietnam saya sedang diproses. Adakah terdapat sebarang perkhidmatan untuk menyegerakan atau mempercepatkannya?

Sebagai pelancong China, mungkin mengecewakan apabila menyedari bahawa e-visa Vietnam anda masih diproses semasa tarikh berlepas anda semakin hampir. Dalam kes sedemikian, adalah dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan daripada agensi yang bereputasi atau menghubungi alamat e-mel info@vietnamimmigration.org. Mereka boleh memberi panduan tentang cara mempercepatkan proses dan memastikan e-visa anda sedia tepat pada masanya untuk penerbangan anda. Sila ambil perhatian bahawa mungkin terdapat caj yang berkaitan dengan perkhidmatan ini.

Soalan 2: Saya memberikan maklumat tidak sah untuk permohonan e-visa saya. Adakah terdapat sebarang perkhidmatan untuk membetulkannya?

Kesilapan berlaku dan memberikan maklumat yang salah pada permohonan e-visa anda boleh menjadi punca kebimbangan. Jika anda seorang pelancong China yang telah membuat kesilapan pada permohonan e-visa anda, adalah penting untuk membetulkan keadaan dengan segera. Untuk membetulkan maklumat, kami mengesyorkan agar anda menghubungi agensi yang bereputasi atau menghubungi info@vietnamimmigration.org untuk mendapatkan bantuan. Mereka mempunyai kepakaran untuk membimbing anda melalui langkah-langkah yang diperlukan untuk meminda permohonan anda.

Soalan 3: Saya ingin mengedit permohonan e-visa saya. Adakah terdapat perkhidmatan untuk mengeditnya?

Kadangkala, selepas menyerahkan permohonan e-visa anda, anda mungkin menyedari bahawa anda perlu membuat pengeditan atau kemas kini. Sebagai pelancong China, anda mungkin tertanya-tanya sama ada terdapat cara untuk mengubah suai aplikasi anda. Dalam kes sedemikian, anda dinasihatkan untuk mendapatkan sokongan daripada agensi yang bereputasi atau e-mel info@vietnamimmigration.org untuk meminta bantuan dalam mengedit permohonan e-visa anda. Mereka boleh memberi anda panduan yang diperlukan dan membantu memastikan permohonan anda mencerminkan maklumat yang betul.

Soalan 4: Saya tiba lebih awal daripada tarikh ketibaan yang dinyatakan pada permohonan e-visa. Adakah terdapat sebarang perkhidmatan untuk menukar tarikh ketibaan?

Rancangan boleh berubah dan sebagai pelancong China, anda mungkin mendapati diri anda tiba di Vietnam lebih awal daripada tarikh yang dinyatakan pada permohonan e-visa anda. Jika anda perlu menukar tarikh ketibaan, kami mengesyorkan agar anda menghubungi agensi yang bereputasi atau menghubungi info@vietnamimmigration.org untuk mendapatkan sokongan. Mereka boleh membimbing anda melalui proses meminda tarikh ketibaan pada e-visa anda, memastikan kemasukan yang lancar ke Vietnam.

Soalan 5: Saya memasuki Vietnam melalui pelabuhan lain selain daripada permohonan e-visa. Adakah terdapat sebarang perkhidmatan untuk membetulkan port masuk?

Bukan sesuatu yang luar biasa untuk rancangan perjalanan berubah dan sebagai pelancong China, anda mungkin mendapati diri anda memasuki Vietnam melalui pelabuhan yang berbeza daripada yang dinyatakan pada permohonan e-visa anda. Dalam kes sedemikian, kami mengesyorkan mendapatkan bantuan daripada agensi yang bereputasi atau menghubungi info@vietnamimmigration.org untuk membetulkan port masuk. Mereka boleh memberi anda panduan yang diperlukan untuk memastikan kemasukan tanpa kerumitan ke Vietnam.

Soalan 6: Apakah yang perlu saya lakukan untuk meminda maklumat selepas mengemukakan permohonan e-visa melalui laman web kerajaan?

Jika anda seorang pelancong China yang perlu meminda maklumat selepas menyerahkan permohonan e-visa anda melalui tapak web kerajaan, mungkin sukar untuk mencari sokongan yang diperlukan. Dalam kes sedemikian, kami mengesyorkan menghubungi agensi yang bereputasi atau menghubungi info@vietnamimmigration.org untuk mendapatkan bantuan. Mereka boleh memberi anda panduan yang diperlukan dan membantu anda menavigasi proses meminda permohonan e-visa anda.

Kesimpulan

Mendapatkan visa Vietnam dalam talian untuk pelancong China tidak perlu menjadi proses yang sukar. Dengan mengikuti petua yang dinyatakan di atas dan mendapatkan bantuan daripada agensi yang boleh dipercayai, anda boleh meningkatkan kadar kejayaan permohonan visa anda dengan ketara. Dengan kepakaran mereka, platform mesra pengguna dan perkhidmatan yang dipercepatkan, agensi memastikan pengalaman tanpa kerumitan, kelulusan terjamin dan pengeluaran visa tepat pada masanya. Jadi, rancang perjalanan anda ke Vietnam dengan yakin, dengan mengetahui bahawa permohonan visa anda berada di tangan yang baik.

Catatan:

Sebagai pelancong China yang memohon e-visa Vietnam melalui tapak web kerajaan, adalah penting untuk mengetahui tempat untuk mendapatkan sokongan apabila menghadapi cabaran atau perlu membuat perubahan pada permohonan anda. Dengan menghubungi agensi yang bereputasi atau menghubungi info@vietnamimmigration.org, anda boleh menerima bantuan yang anda perlukan untuk memastikan pengalaman perjalanan yang lancar dan bebas tekanan. Sila ambil perhatian bahawa caj mungkin dikenakan untuk mengendalikan permintaan anda. Ingat, dengan sokongan yang betul, anda boleh memanfaatkan e-visa Vietnam anda sepenuhnya dan menikmati semua keajaiban yang ditawarkan oleh negara ini.

PERHAPS YOU ARE INTERESTED IN

Хятад жуулчид яагаад Вьетнамд зочлох ёстой гэж? Вьетнам нь Хятадын жуулчдын зүрх сэтгэлийг татахуйц өвөрмөц, олон төрлийн аяллын туршлагыг санал болгодог. Вьетнам яагаад аялал жуулчлалын жагсаалтын эхэнд байх ёстойг дурдвал: Хятад жуулчид Вьетнам руу нэвтрэхийн тулд нэвтрэх виз шаарддаг уу? Тиймээ, Хятадын жуулчид Вьетнам руу явахаасаа өмнө виз авах шаардлагатай.

चीनी पर्यटकांनी व्हिएतनामला भेट देण्याचा विचार का करावा? व्हिएतनाम एक अनोखा आणि वैविध्यपूर्ण प्रवास अनुभव देतो जो चिनी पर्यटकांचे मन मोहून टाकतो. व्हिएतनाम त्यांच्या ट्रॅव्हल बकेट लिस्टमध्ये शीर्षस्थानी का असावे याची काही आकर्षक कारणे येथे आहेत: चीनी पर्यटकांना व्हिएतनाममध्ये प्रवेश करण्यासाठी एंट्री व्हिसाची आवश्यकता आहे का? होय, चीनी पर्यटकांना व्हिएतनामला जाण्यापूर्वी व्हिसा घेणे आवश्यक आहे.

എന്തുകൊണ്ടാണ് ചൈനീസ് വിനോദസഞ്ചാരികൾ വിയറ്റ്നാം സന്ദർശിക്കുന്നത് പരിഗണിക്കേണ്ടത്? ചൈനീസ് വിനോദസഞ്ചാരികളുടെ ഹൃദയം കവർന്നെടുക്കുന്ന, അതുല്യവും വൈവിധ്യപൂർണ്ണവുമായ യാത്രാനുഭവം വിയറ്റ്നാം വാഗ്ദാനം ചെയ്യുന്നു. വിയറ്റ്നാം അവരുടെ യാത്രാ ബക്കറ്റ് ലിസ്റ്റിൽ ഒന്നാമതായിരിക്കേണ്ടതിൻ്റെ ചില ശ്രദ്ധേയമായ കാരണങ്ങൾ ഇതാ: ചൈനീസ് ടൂറിസ്റ്റുകൾക്ക് വിയറ്റ്നാമിൽ പ്രവേശിക്കാൻ ഒരു എൻട്രി വിസ ആവശ്യമുണ്ടോ? അതെ, ചൈനീസ് വിനോദസഞ്ചാരികൾ വിയറ്റ്നാമിലേക്ക് പുറപ്പെടുന്നതിന് മുമ്പ് വിസ നേടേണ്ടതുണ്ട്.